etusivu
info
haku
muistatko?
muistatko?

kertausharjoituksiin 1930-luku oli Suomessa kiihkeä vuosikymmen. Se alkoi suurista pulavuosista ja päättyi talvisotaan. Se oli hyvinvoinnin nopean kasvun aikaa. Se oli poliittisen taistelun aikaa, isänmaallinen kansanliike IKL äärioikealla ja vuonna 1930 lakkautettu Suomen kommunistinen puolue SKP maan alla äärivasemmalla. Kuitenkin 1930-luvun loppua kohden syventynyt ulkoinen uhka yhdisti vuoden 1918 jakaman kansan lujaan talvisodan henkeen.

Tampere kasvoi; väkiluku oli vuosikymmenen alussa 56 000 ja kymmenen vuotta myöhemmin 81 000. Aamulehden uutiskuvat kertovat, kuinka Tampere eli 30-luvulla. Äärioikeiston voimat painostivat Aamulehteä suopeaksi lapuanliikkeelle ja IKL:lle, mutta erityisesti päätoimittaja Jaakko Tuomikosken määrätietoinen toiminta etäännytti Aamulehden äärioikeistosta ja vakiinnutti vuosikymmeniksi lehden kokoomuslaisen linjan.

Lähtö ylimääräisiin kertausharjoituksiin Tampereen rautatieasemalla 16.-17.10.1939. Talvisota on edessä, miehillä armeijan puolesta vain lakki, kokardi ja vyö.

alkuun rakentaminen liikunta kulttuuria elinkeinoelämä politiikkaa onnettomuuksia nuoriso kirkko maanpuolustus