etusivu
info
haku
muistatko?
muistatko?
kulttuuria

rukiinleikkaajat"Tampereen maalarikunnan ikäpresidentti" Gabr. Engberg, 59, ripustaa 46 uutta maalaustaan kirjastotalon näyttelysaliin huhtikuussa 1931. Aamulehti arvioi: "Taattu tekniikka, kypsä elämänkatsomus ja viisas, ymmärtävä näkemys. Gabr. Engbergin ei tarvitse uhrata muotijumalille." Kuvassa Engbergin maalaus Rukiinleikkaajat.

maria stuart Schillerin näytelmän Maria Stuartin ensi-ilta on Tampereen Teatterissa syyskauden alkajaisiksi 1933. Nimiosassa vierailee Liina Reiman, joka "liikutti täyden katsomon kyyneliin saakka". Aamulehden kriitikon Orvo Kärkösen (-rk-) mielestä "osasta muodostuu hänen kädessään kirkas timantti".

sävel-suomiKesäkuun viimeisenä päivänä 1934 Aamulehti kertoo yli etusivun ulottuvin kuvin ja otsikoin, että Tampereella on vietetty Sävel-Suomen suurjuhlaa. Pyynikille on kokoontunut yli 12 000 henkeä Suomen yleisille laulu- ja soittojuhlille. Aamulehden valokuvaaja Veikko Kanninen tallentaa lasilevylle mm. tuhatpäisen lapsikuoron sekä professori Heikki Klemetin johtaman sekakuoron.

mieskuoro laulajat Mieskuoro Laulajat pitää 25-vuotiskonserttinsa Tampereen Teatterissa maaliskuussa 1935. Katsomo on viimeistä sijaa myöten täynnä ja kukkatervehdykset peittävät näyttämön partaan.

Syyskuussa 1929 tapahtuneen höyrylaiva Kurun onnettomuuden muistomerkkikilpailu käydään kahdesti. Uusintakilpailun ykkössijalle palkintolautakunnan enemmistö asettaa Yrjö Liipolan ehdotuksen. Osa lautakunnasta kannattaa tamperelaisen V.R. Rautalinin ehdotusta. Heidän taakseen jää Wäinö Aaltosen ehdotus.

muistomerkkiehdotus muistomerkkiehdotus muistomerkkiehdotus
muistomerkkiehdotus muistomerkkiehdotus

mannerheim Rintamamiesyhdistys on tilannut kauppaneuvos Rafael Haarlan lahjoituksen turvin kenraali Mannerheimin patsaan luonnokset Evert Porilalta ja Wäinö Aaltoselta. Porilan ehdotus voittaa, mutta patsaan paikasta tulee kiistaa. Rintamamiesyhdistys ehdottaa Hatanpään valtatien ja Hämeenkadun kulmaan Scheelen apteekin edustalle jäävää kolmiota (kuva). Kaupungin yleisten töiden lautakunta, kaupunginhallitus ja –valtuusto esittävät muita paikkoja, mm. asema-aukiota, Pyynikintoria sekä Kauppatoria, josta suihkukaivo poistettaisiin Mannerheimin tieltä. Lopulta päädytään Verkatehtaan edustalla olevaan puistikkoon. Sinne tehdään jalusta, mutta kun patsas sotien ja marsalkan kuoleman jälkeen lopulta vuonna 1956 paljastetaan, se on pystytetty Vehmaisten kalliolle.

puistikko Suosittu ikivihreä Sam Sihvon laulunäytelmä Jääkärin morsian tulee takaisin Tampereen Teatteriin lokakuussa 1938, pääosissa Irma Seikkula ja Arvi Tikkala. Aamulehden kriitikko Orvo Kärkönen olisi antanut näytelmälle hieman lisää lepoaikaa ja nähnyt mieluummin jotakin muuta.

jääkärin morsian jääkärin morsian

teollisuuskaupunkiAaltosen Kenkätehtaan 50-vuotisjuhlassa kesäkuussa 1939 jakaa toimitusjohtaja Lauri Kivekäs ansiomerkkejä, mutta päivän merkittävin uutinen on vuorineuvos Emil Aaltosen miljoonalahjoitus perustamalleen Emil Aaltosen Säätiölle. teollisuuskaupunkiSiitä on vuosikymmenien kuluessa kehittynyt yksi suomalaisen tieteen merkittävimpiä tukijoita. Aamulehden haastattelussa Emil Aaltonen sanoo uskovansa, että "Tampereen kaupungilla on suuriakin kehityksen edellytyksiä teollisuuskaupunkina".


 
alkuun rakentaminen liikunta kulttuuria elinkeinoelämä politiikkaa onnettomuuksia nuoriso kirkko maanpuolustus