etusivu
info
haku
muistatko?
muistatko?
liikunta

laukkuhiihdot Tampereen oppikouluissa aloitettiin 1920-luvulla 'laukkuhiihdot' viestijoukkuein, joissa osuudet olivat ensiluokkalaisten 2 kilometristä seitsemäsluokkalaisten 8 kilometriin. Helmikuussa 1931 voittaa viidennen laukkuhiihdon Suomalaisen yhteiskoulun ykkösjoukkue. Aamulehti toteaa hiihtokulttuurin viiden vuoden aikana huomattavasti nousseen. Kaikilla osanottajilla on jo sopivankokoiset sukset ja sauvat.

hyppy

Veljekset Tauno ja Veikko Iivanainen suorittavat näyttävän kaksoishypyn Pyynikin mäessä maaliskuussa 1931. Lahden Hiihtoseuran nouseva tähti Lauri Valonen hyppää Pyynikin mäkiennätyksen 29,5 metriä.

näsijärven ympäriajo Näsijärven ympäriajo oli 1920-luvulta lähtien vuotuinen moottoriurheilutapaus; reittinä Tampere - Ylöjärvi - Länsi-Teisko - Kuru - Murole - Itä-Teisko - Aitolahti - Tampere. Kuudennen ajon vuonna 1931 voittaa Asseri Vallenius. Hän pääsee 27 sekunnin päähän tavoitteena olevasta ihanneajasta.

voimailuseura Tampereen Voimailuseura järjestää nyrkkeily- ja painikilpailuja. Tammikuun nyrkkeilykisat vuonna 1932 ovat Aamulehden mukaan 'tyrmäysrikkaat nyrkkeilyjuhlat'.

Snövit-niminen vene purjehtii nopeimpana maaliin ja saa haltuunsa Näsijärven kiertomaljan elokuun purjehduksissa 1932.

snövit

pyöräilykilpailu Polkupyöräkilpailuja pidetään mm. Tampereen—Hämeenlinnan reitillä. Syyskuussa 1932 ajetaan Tampereen Pyrinnön ja Hämeenlinnan Tarmon välinen joukkuekilpailu, jonka Pyrintö voittaa.

olympiasankarit Olympiasankarit palaavat riemusaatossa vuoden 1932 Los Angelesin kisoista. Tampereen asemalla kansa huutaa eläköötä, kun Aki Järvistä (hopeaa kymmenottelussa) ja Paavo Yrjölää (kuudes kymmenottelussa) morsiamineen lähdetään ajeluttamaan avoautossa halki kaupungin.

sorakuoppa Tampereen urheilupyhättö on Pyynikin kenttä, kunnes saadaan uusi stadion Ratinanniemeen. Jääkautinen harju on 20 vuotta ollut kaupungin sorakuoppana. Aamulehti kirjoittaa vuonna 1932, että jos komea hiekkakumpu olisi aikoinaan säästetty, siitä olisi saatu 'Tampereen Akropolis', julkisten rakennusten keskus. Kun jäljellä on vain ammottavat sorakuopat, asemakaava-arkkitehti Elis Kaalamo ehdottaa Ratinanniemeen urheilukenttää. Aamulehti ajaa asiaa pontevasti, mutta stadion rakennetaan vasta vuoden 1952 Helsingin olympiakisojen jalkapallo-otteluita varten.

nalkala

"Jääkenttäpelit kituvat Tampereella", kirjoittaa Aamulehti tammikuussa 1933. Kentät ovat kehnot, mutta jääpalloa ja -kiekkoa kuitenkin pelataan. Ilveksen kiekkoilijat harjoittelevat Nalkalan kentällä, vaikka jäädytyksessä on vielä parantamisen varaa ja pukeutumiskopit ovat luvassa vasta kesäksi.

sonja henie Kaunoluistelun maailmanmestari Sonja Henie saapuu vanhempineen Tampereelle maaliskuussa 1933. Hullantunut yleisö tukkii asema-aukion ja Hämeenkadun niin, että tähteä kuljettava auto pääsee vain poliisien avulla asemalta hotelli Tammeriin. Pyynikin kentällä vaativat 5000-päinen katsomo ja talojen katoille kiivenneet sadat muut katsojat yhä uusia esityksiä, ja Sonja tanssii.

pyrintö

Tampereen Pyrinnön naisjoukkue on pesäpalloilussa voittamaton kesällä 1933. Kurikka kaatuu juoksuin 15-2 ja Pyrinnön neljän viimeisen ottelun juoksulukemat ovat peräti 83-3.

ilves

HJK voitti virallisesti 1-0, mutta Ilves esitti parempaa ja oikeampaa kiekkoilua, kertoo Aamulehti vuoden 1933 viimeisenä päivänä pelatusta jääkiekko-ottelusta. Innostunutta yleisöä yli 100 henkeä eli enemmän kuin koskaan ennen kiekkopelissä Tampereella.

pyynikin ajot Pyynikin ajoista tulee 1930-luvun alkuvuosista lähtien kesän äänekäs avaus Tampereella. Kolmansissa ajoissa toukokuussa 1934 on radan varressa 5000 katsojaa.

hippos Hippoksella pidetään sekä raveja että moottorikilpailuja. Kesäkuussa 1934 Aamulehti kertoo etusivullaan, että K.A. Ebbin Mercedes-Benz oli aivan omaa luokkaansa Hipposradan kilpa-ajoissa. 7000 katsojaa seurasi henkeään pidättäen, kun Ebb nosti nopeuden suorilla jopa 130 km:iin/t.

voimistelujohtajien kurssi Varalan 25. voimistelujohtajien kurssi lähettää kesällä 1934 taas "30-päisen reippaan parven hajaantumaan eri puolille Suomea viemään Suomen naisille terveyden ja ilon henkeä".

maakuntaviesti Pirkka-Hämeen yhdestoista maakuntaviesti hiihdetään helmikuussa 1935. Aamulehden kiertopalkinnon tässä suojeluskuntien ja pitäjien välisessä kilpailussa voittaa tällä kertaa Vilppula.

kuula moukari "Aikoihin ei ole tällaisia kisoja Tampereelle saatu", kertoo Aamulehti Pyrinnön amerikkalaiskilpailuista heinäkuussa 1935. 4000 katsojaa näkee, kuinka Gordon Dunn voittaa ylivoimaisesti sekä moukarin (47,39) että kuulan (15,45).

juoksukisat 1930-luvun alussa ruvetaan kesäkauden alkajaisiksi järjestämään Tampereen halkijuoksukisoja. Vuonna 1936 voittajaksi kymmenen joukkueen kilpailussa selviytyy Pirkkalan Urheilijat. Aamulehti murehtii osanottajakatoa: "Erikoisen ilahduttavaa ei ole todeta se seikka, että näin olympialaisvuonna tällainen propagandakilpailu on jäänyt näin vähäisen huomion esineeksi osallistujien taholta."

alkuun rakentaminen liikunta kulttuuria elinkeinoelämä politiikkaa onnettomuuksia nuoriso kirkko maanpuolustus