etusivu
info
haku
muistatko?
muistatko?
maanpuolustus

lotat Maanpuolustusasiat ovat Aamulehdessä 30-luvulla yksi keskeisimpiä aiheita. Heinäkuussa 1932 lehti selostaa lottapäivien kansanjuhlaa Pyynikin VPK:n kentällä. Talouspula on alkanut vähitellen helpottaa, mutta lottapäivien viesti enteilee muita uhkia: "Nykyinen ankara aika vaatii lottienkin taholta sitkeätä ponnistusta."

mannerheim Vuoden 1918 Tampereen valloituksen päälliköitten muotokuvat paljastetaan suojeluskuntatalon juhlasalissa maaliskuussa 1933. Mannerheimin kuvan on Emil Danielsson jäljentänyt valtioneuvoston huoneistossa olevasta Eero Järnefeltin maalauksesta.

suojeluskunta Tampereen valtauksen vuosipäivään kuuluvat juhlat ja paraatit. Kenraali Mannerheim seurueineen tarkastaa suojeluskuntien lippu- ja miesrivistöt 15-vuotisparaatissa 2.4.1933 ja puhuu 2300 rintamamiehelle ja suojeluskuntalaiselle: "On tuleva päivä, jolloin talonpoikaisarmeijamme urotyötä kansa yksimielisesti kunnioittaa." Kaupungissa on juhlaliputus, johon kaupunginvaltuuston vasemmistoenemmistö on kieltänyt kaupungin rakennuksia osallistumasta. Tampereella pidetään samalla suuret suojeluskuntamanööverit, joihin osallistuu 1600 miestä, 5 hyökkäysvaunua ja 3 lentokonetta.

lotat 150 tamperelaista lottaa osallistuu lääkintä- ja muonituskurssille huhtikuussa 1933.

lotat Lottien lupauksenantotilaisuus Vanhassa kirkossa joulukuussa 1933.

talvisotaharjoitukset Maaliskuun yössä 1934 taistelee 300 suojeluskuntalaista Tampereen suojeluskuntien talvisotaharjoituksessa 1934. Harjoitus järjestetään arki-iltana siksi, "että suojeluskuntalaisilla on kaikki viikonloput varattu kilpailutoimintaan".

Suojeluskunnan alokaskurssilaisten ohjelmaan kuuluu myös taisteluharjoitus ja vauhdikas syöksy Kalevankankaan tien yli. Kurssi päättyy suojeluskuntavakuutukseen ja ohimarssiin.

alokaskurssi

lottia kesäjuhlillaan

Pohjois-Hämeen lottia kesäjuhlillaan Messukylässä elokuussa 1934. Teiskon lotat ovat parhaita partioimaan, Tampereella on nopeimmat juoksijat ja parhaat pesäpalloilijat.

Toivo Horelli Tampereen suojeluskuntalaisten ja lottien maanpuolustusjuhlassa marraskuussa 1936 puhuu kansanedustaja Toivo Horelli (kok.): "Onko yhteiskunta hankkinut itselleen riittävästi suojaa hyökkäystä vastaan? Suomessa ei ole esimerkiksi yhtään tykkitehdasta. Suojeluskuntajoukkomme olisi saatava kolminkertaiseksi."

Mannerheim Mannerheim Tampereen valtauksen 20-vuotispäivänä 2.4.1938 sotamarsalkka Mannerheim puhuu Tampereella 4200 miehen paraatijoukoille: "Meidän soturien ei sovi ylvästellä teoillamme. Jälkimaailma arvioikoon panoksemme ja punnitkoon sen arvon. (---) Ankarat taistelut, joita täällä käytiin, niiden vaatimat uhrit ja vuodatettu veri Mannerheim Mannerheimvelvoittavat jokaista sen päämäärän saavuttamiseksi, jossa koko kansamme yhtenä tahtona, yhtenä miehenä on kokoontuva Suomen lipun alle."

lentävä kiertokoulu Ilmapuolustusliiton 'lentävä kiertokoulu' viipyy Tampereella kuukauden päivät kevättalvella 1939. Seitsemällä koneella lennetään 350 tuntia, ja 20 reserviläislentäjää saa kukin noin 22 lentotuntia.

haijala Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Jarl Lundqvist ottaa heinäkuussa 1939 Tampereella vastaan Suomen Aliupseeriliiton lahjan, haijala Tampereella rakennetun Viima-koulukoneen, jolle on annettu nimeksi Haijala. Koneen luovuttaa vääpeli Sipponen.

talvisota ovellatalvisota ovella

Suomen valtuuskunta on J.K. Paasikiven johdolla käynyt Moskovassa kuulemassa Neuvostoliiton ankarat vaatimukset. talvisota ovella Suomessa kutsutaan reserviläiset ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Tampereella miehet kokoontuvat Tammelantorille 16.10.1939. Nuori valtakunta valmistautuu puolustautumaan. Talvisota on ovella, vaikka sitä ei vielä haluta uskoa todeksi.

alkuun rakentaminen liikunta kulttuuria elinkeinoelämä politiikkaa onnettomuuksia nuoriso kirkko maanpuolustus