etusivu
info
haku
muistatko?
muistatko?
rakentaminen

lentokenttä"Lentokenttä ja lentokonetehdas rakennetaan Tampereelle", kertoo Aamulehti yli etusivun 11.12.1931. Valtioneuvosto on perunut päätöksensä kentän ja tehtaan rakentamisesta Parolaan. Tampereen Härmälään rakennettava 800 metrin pituinen kenttä täyttää Saksan liikenneministeriön lentokenttämäärittelemät 1. luokan lentokentän normit. Helmikuussa 1932 kenttätöissä on jo 285 työntekijää. Lentokonetehtaan rakentaminen alkaa helmikuussa 1934. Kaksi vuotta myöhemmin valmistetaan 30:n Tuisku-harjoituskoneen sarjaa. Säännöllinen siviililentoliikenne Tampereelta Helsinkiin alkaa 1937.

rautatieasema rautatieasemaTampereelle suunnitellaan uutta rautatieasemaa, jonka alle jo etukäteen, vuonna 1933 puhkaistaan tunneli Hämeenkadulta Puolimatkankadulle (nyk. Itsenäisyydenkatu). Yli 300 miestä on töissä tammikuussa 1933. Asemarakennuksen suunnittelukilpailun voittavat arkkitehdit Otto Flodin ja Eero Seppälä. Ehdotuksessa ei vielä ole tornia, vaan se lisätään suunnitelmaan vasta myöhemmin. Samaan aikaan rakennetaan sähkölaitoksen vesivoima-asemaa. Vuoden 1933 lopulla aloitetaan sairaalan rakennustyöt Hatanpäällä. Tampereen lyseota rakennetaan Pyynikintorin laidassa. Tampere toipuu pulakaudesta.

rautatieasema rautatieasema

Tampereen asematoria alennetaan tunnelin takia jopa yli kolme metriä. Kaivu edistyy joutuisasti, kun "Hullu-Jussi" tekee työtä 30 miehen edestä.

asematalo Tampereen uusi asematalo otetaan käyttöön marraskuussa 1935. Arkkitehtuuria kiitellään: "Kaikin puolin antaa uusi asematalo Tampereesta rautateitse tulevalle heti ensi näkemällä uudenaikaisen suurkaupungin vaikutuksen." Mutta myös arvostellaan: "Verraten matalaksi se (asematalo) jää paisutetusta hallikorkeudesta huolimatta, kun sen naapuriksi on samanaikaisesti kohonnut Emmauksen suuri (hotelli)talo."

tampereen lyseo "Maamme uudenaikaisin koululinna", 700 oppilaalle rakennettu Tampereen lyseo valmistuu elokuussa 1935: 20 luokkahuonetta, 2 voimistelusalia, lukuisia erikoisluokkia, suihkut, hissi, ulkoilmaluokka ym. nykyajan mukavuudet. Helsingin suomalaisen normaalilyseon ohella Suomen suurin koulutalo. Lähes koko Pyynikintorin ympäristö on rakennettu muutaman vuoden aikana.

hatanpään sairaala Hatanpään sairaalaan otetaan ensimmäiset potilaat heinäkuussa 1935. Poliklinikassa otetaan vastaan äkilliset kirurgiset tapaukset, kuten puukotetut, ammutut ja onnettomuuksissa loukkaantuneet. Humalaisille on putka. Leikkausosastolla on kaksi leikkaussalia. Rötgenhuoneisto ja lastensairaala mainitaan myös. Potilasosastoilla on kolmen ja kuuden hengen huoneet. Kaikin puolin komea ja ajanmukainen sairaala vihitään 23.5.1936.

lentokonetehdas

Helmikuussa 1937 vietetään lentokonetehtaan vihkiäisiä. (Kuva 27.2.37 M) Aamulehti luettelee, mitä kaikkea muuta Tampereella rakennetaan: Aaltosen asuintaloa Sorsalammen puiston laidassa, Varman, Voiman ja Hjorthin taloja Hämeenkadun varrella, Asunto-oy Hämeenpuisto 37:n suurta asuintaloa, PMK:n taloa, Alakosken voimalaa, Härmälän ja Petsamon omakotialueita. Kaupunki aloittaa Rantaperkiön koulun, Kaupin keuhkotautisairaalan sekä linja-autoaseman rakentamisen.

alkuun rakentaminen liikunta kulttuuria elinkeinoelämä politiikkaa onnettomuuksia nuoriso kirkko maanpuolustus