etusivu
info
haku
muistatko?
tammerkoski-lehti


Kuva: Taalerit
 
Monologi (4): Otavalan spinnikoulu

Lukemattomista kiittävistä lausunnoista huolimatta on näillä valtiopäivillä (1765) vedetty esille koulun 19086 hopeataalarin "velat". Edelleen vaaditaan tilitettäväksi edellisten valtiopäivien rakennuksiin myöntämät 2000 hop.taal. Sekä vuosittain ylöspitoon myönnetyt 9000 kup.taal. Tämä on hyökkäys ei yksin minua vaan myös Manufaktuuri Konttoria vastaan. Vaikka olen erityisesti painottanut, että en ole tässä asiassa milloinkaan esittänyt muuta kuin uskotunmiehen osaa, sillä en ole tehnyt muuta sopimusta kuin parhaan taitoni mukaan edistää Pellavan oikeaa Kylvämistä, viljelemistä ja edelleen oikeaa muokkamista sekä hienomman Pellavalangan kehruun levittämistä Kruunun varojen säästämiseksi. Ne monenlaiset Rukit ja sadat Napsevyyhdinpuut, jotka olen antanut valmistaa ja jakaa melkein koko maassa todistavat, että on tarvittu rahaa. Myös koulun opettajat, kirjanpitäjä, piika ja renki ovat palkkansa ansainneet. Maksanut on myös se ylöspito, jota oppilaat ovat opetuksen kestäessä nauttineet.

Kaikkien näiden vuosien vaivannäön ja uhrausten jälkeen minut nyt yritetään pakottaa maksamaan Valtiolle takaisin 41.686 hop. taal. Mutta koska olen koko elämäni lapsuudesta saakka taistellut köyhyyttä vastaan ja niin oppinut sovittamaan suun säkkiä myöden ja koska niin monet seudulla asuvat Kunnialliset Miehet kaikista Säädyistä ovat antaneet hyväksyviä lausuntoja toimistani odotan kärsivällisesti sitä kohtaloa, joka odottaa tätä laitosta ja minua ja jonka toivon tulevan oikeudenmukaiseksi, lempeäksi ja suopeaksi. Olen valmis vaadittaessa valalla vahvistamaan, etten ole koskaan tässä asiassa ajatellut, toiminut tai kirjoittanut itsekäästi tahi voitonhalusta, vaan että päinvastoin olen pannut omista varoistani huomattavasti lisäksi, minkä myös olen kirjallisesti todistanut, niin totta kuin Jumala minua auttakoon sielun ja ruumiin puolesta.

* * *

Vuonna 1774 jätettyäni kauppakollegiolle uuden esityksen saatavistani - 8507 hopeataalaria - se esitteli asian kuninkaalle. Summasta oli vähennetty viiden lypsylehmän hinta, 104 hop.taal., saadessani 21.7. päivätyn kuninkaallisen kirjeen 8403 hopeataalerin maksumääräyksestä.
takaisin alkuun seuraava
gallerian alkuun