etusivu
info
haku
muistatko?
tammerkoski-lehti


Kauppias Lundhal
 
Pormestari (-1)

Asetettiin 15. Joulukuuta 1802 Tampereen kaupungin järjestysmiehen virkaan 8. joulukuuta 1801 annetun Kunink. käskykirjeen määräämin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ryhtyi jo vuoden 1802 alusta pitämään kokouksia kaupunginvanhinten kanssa.

Allekirjoittaneen Järjestysmiehen Tampereen Kaupungissa pitämä pöytäkirja Vuonna 1802 9. Tammikuuta tuli paikalle allekirjoittanut Korkeasti virkaanasetettu Järjestysmies Tampereen Kaupungista Vanhinten kanssa, jotka oli kutsuttu koolle täksi päiväksi, Kaupungin asioissa. Läsnä Kaupungin Vanhimmista olivat Herra Kauppias Wadén ja Lundahl, Tehtailija Spiring, Kulta ja Hopea Seppä Arckman, Säämiskäntekijä Enqvist, Satulaseppä Mahlfors, ja Höökari Henric Grönlund, Herra Kauppias Sjöstedtin sanottiin mat- kustaneen Hämeenlinnan markkinoille.
_ _ _

Kuulutuksia, kuulutuksia vuodelta 1803 tontilta n:o 20 (Hallitusk. 8), kuulutuksia loisten ja tyhjäntoimittajien värväämiseksi armeijaan, kuulutuksia tie-, katu- ja palotarkastuksista, kaupunkilaisten velvollisuudesta raivata harjoituskenttä Porin Jalkaväkirykmentin 5. Komppanialle, kuulutuksia valkinpaikkojen tarkastuksista, kuulutuksia Kaupungin Cassan tilinpäätöksestä, Plantaasi-, Kalastus- ja Laidunmaa-vuokrista, Tontti-äyreistä sekä Kapakkamaksusta, kuulutuksia huutokaupoista ja Kulkuluvista: Koska minä Viran hoidon vuoksi olen pakotettu Matkustamaan pois Kaupungista ensi viikon lopulla - sekä viipymään jonkin aikaa, niin saan ilmoittaa, että Järjestys Oikeus Kokoontuu tulevan viikon Torstaina, jos Jumala suo, eli (26) tätä kuuta tavallisessa paikassa Herra Inspehtori Wadénin luona. Samoin ilmoitetaan, että koska minä Viran teon ja hoidon vuoksi olen pakotettu matkustamaan Kaupungista - ovat ne, jotka haluavat Matka Passia y.m: velvolliset ilmoittautumaan Herra Inspehtori Wadénin luona, jonka huostaan on Kaupungin Sinetti silloin jätetty. Muistutetaan, että ne jotka eivät vielä ole jättäneet takuuta kala veden vuokrasta, pitää se ehdottomasti tuoda seuraavan Järjestys Oikeuden kokoukseen, mikäli muutoin haluavat säilyttää oikeutensa. Tampere 16. Toukokuuta 1803.

E. F. Tihlman

Antoi kaikkien kaupunkilaisten valita neljä jäsentä järjestysoikeuden alituisiksi jäseniksi. Toimitti maaherrankokouksessa 1802 oikeutensa jäsenille 32 killingin uhkasakon luvattomasta poissaolosta. Alettiin nimittää pormestariksi syksyllä 1805, kun kaupunkiin oli 15.6. annetun Kunink. käskykirjan nojalla perustettu kaupunginoikeus.
takaisin alkuun seuraava
gallerian alkuun