Vesi virtaa Pyörät pyörii Akselit pyörii Sähkövirtaa
Tammerkosken jalkamyllyissä käytettiin keskiajalla pystytukkeja, joita pyöritti alaosan siivekkeisiin virtaava vesi. Tukin yläosaan oli suoraan kiinnitetty myllyn kivet, jotka pyörivät tukin mukana.

klikkaa minua klikkaa minua

Myöhemmin siirryttiin pystyssä oleviin vesipyöriin. Niihin virtaus johdettiin yleensä alhaalta tai keskeltä päin. Vesirattaista liike lähti vaaka-akselien välityksellä työkoneille. Finlaysonilla koneita käytti 1820-luvulla yksi 16 jalan korkuinen ja 30 hevosvoimaa antava vesipyörä, joka pyöri erillisessä ratashuoneessa kosken rannassa.

 

klikkaa minua klikkaa minua klikkaa minua
klikkaa minua klikkaa minua

Veden voimaa pystyttiin säätelemään ja hyödyntämään tarkemmin turbiineilla. 1860-luvulle tultaessa Finlaysonia pyöritti jo 5 turbiinia ja Verkatehtaan neljän kerroksen koneet toimivat kahden 30 hv turbiinin avulla. Tampellasta kehittyi maamme tärkein turbiinien valmistaja 1870-luvulta alkaen. Käytetyimpiä turbiineja ovat Francis- ja Kaplan-turbiinit, joita on sekä vaaka- että pystyakselisia. Tampellan voimalaitokseen asennettiin 1914 vaaka-akseliset Francistyyppiset kaksoisturbiinit. Kaupungin keskiputouksen sähkölaitosta uusittiin 1933 ja varustettiin Tampellan pystyakselisilla Kaplan-turbiineilla.

 Vesi virtaa   pyörät pyörii  Akselit pyörii
Sähkövirtaa
 Koskesta voimaa