etusivu
info
haku
muistatko?
tammerkoski-lehti

Tampereen murre

panoraama:
mältinranta
raskas 479kt
kevyt 202kt

Kuuntele taustaääntä [TAPAKULTTUURI] - [LIIKUNTAA] - [URHEILUSEURAT]
[MUSIIKKI] - [TEATTERI] - [KIRJALLISUUS] - [KUVATAIDE] - [HUVITUKSET]

"Työn laulu soi Tammerkosken partaalla"

Tapakulttuuri
Ilona Koivisto ja Tiina Tuulasvaara-Kaleva

Tampereella oli pitkään leimallista maaseutumainen elintapa, joka sitoutui paikallisiin elinkeinoihin ja kristillisiin perinteisiin. Tapakulttuuria ohjasi virkamiesten ja varakkaiden liikemiesten kerrostuma. Säätyläistön elämä oli perhekeskeistä, mutta säädyn puitteissa kyläiltiin paljon. Palvelijat kuljettivat kutsukortteja, ja kutsuilla vaihdettiin kuulumiset ja visiittikuvakortit, miehet ja naiset seurustelivat eri salongeissa. Säätyläisiä yhdistivät myös erilaiset yhteiskunnalliset yhteenliittymät ja harrastusklubit.

klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa

Työväestöllä oli mahdollisuus omaan vapaa-aikaan työväenyhdistysten piirissä. Ylpeyttä tuntien kuuluttiin tietyn tehtaan työväkeen: työn jälkeen osallistuttiin sen juhliin, palokunnan toimintaan tai muihin tehtaan järjestämiin harrastuksiin. Tiheästi rakennetuilla työväestön asunto-alueilla elämä oli värikästä ja harrastuksista rikasta. Pispalalaiset esimerkiksi olivat kuuluisia itseriittoisuudestaan ja jokaisella kaupunginosalla on oma tarinansa, joka jatkuu edelleen.

klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu

Suomalaisten muuttovirta kulki 1960-luvulla maaseudulta kaupunkeihin, samalla käynnistyi kulttuurin taitekausi: työväenluokka hyväksyi keskiluokan arvoja ja kulttuurit samankaltaistuivat. Eriytymistäkin tapahtui ja esimerkiksi nuoriso viritteli jo 1950-luvulla omaa, vanhempaa väkeä hieman kauhistuttavaakin, seurustelu-, pukeutumis- ja harrastustyyliään.
 

  Liikuntaaeteenpäin

koski kaupunki työ arki valta liikkuminen kulttuuri 1918-1940 kulttuuri 1940 -1960 kulttuuri 1900 -1918