Kuuntele Maamme-laulu

panoraama:
mältinranta
raskas 479kt
kevyt 202kt

Manserock

[TAPAKULTTUURI] - [LIIKUNTAA] - [URHEILUSEURAT]
[MUSIIKKI] - [TEATTERI] - [KIRJALLISUUS] - [KUVATAIDE] - [HUVITUKSET]

Musiikki
Matliisa Jansson-Lehtinen ja Tiina Tuulasvaara-Kaleva

Tampereen musiikkielämälle oli ominaista runsas harrastajien määrä niin sivistyneistön kuin myös työväestön piirissä: lukuinnostuksen ohella tehtaisiin syntyi soittokuntia, laulukuoroja ja näytelmäseurueita. Tehtailla oli omat koulunsa, joiden opettajat olivat sivistysliikkeen airuita kannustaen oppilaitaan musiikillisissa harrastuksissa, moni merkittävä musiikkivaikuttaja nousikin esiin tehtaan koulunpenkiltä. 1870-luvulla musiikkitilaisuudet vetivät suuria yleisöjä ja vastaperustettu soittokunta puhalsi valistuksen helppotajuisia säveliä työväestön konserteissa.

klikkaa klikkaa klikkaa

Konsertit alkoivat muodostua instituutioksi, ammattilaisuus yleistyi ja kaupallistuminen vaikutti esiintyjien valintaan. Suositut esiintyjät soittivat ja lauloivat kepeitä tanssisävelmiä ja kansanlauluja ravintoloissa ja elokuvateattereissa ja vakavampi musiikki soi kirkoissa ja kouluilla. Vuonna 1929 perustettiin Tampereen orkesteri, josta muotoutui 1940-luvulla kunnallinen Tampereen kaupunginorkesteri.

klikkaa klikkaa

Kevyempi musiikki houkutteli väkeä jo 1800-luvun puolella laulujuhlille Pyynikille ja tanssimaan vaikkapa Pyhäjärven Viikinsaareen. Siellä Työväenyhdistys alkoi järjestää säännöllisesti lavatansseja 1930-luvulta alkaen. Viihdeorkesterit tanssittivat kaupunkilaisia myös Reuharinniemen ja Liisankallion lavoilla sekä kaupungin lukuisissa ravintoloissa. 1950-luvulla nuorison musiikkimaku erkaantui omaksi kulttuurikseen. Tampereelle perustettiin nuorille suunnattu musiikkilehti Soundi. Manserock kehittyi omaksi Suomen nuorisomusiikkia elvyttäväksi ilmiökseen 1970-luvulta alkaen.
 

taaksepäinUrheiluseurat Teatterieteenpäin