aamulehti:
kuohuva 30-luku

pyynikki nostalgia

panoraama:
mältinranta
raskas 479kt
kevyt 202kt

panoraama:
tuoli 669kt

video:
hämeensillan
patsaat 2593 kt

[TAPAKULTTUURI] - [LIIKUNTAA] - [URHEILUSEURAT]
[MUSIIKKI] - [TEATTERI] - [KIRJALLISUUS] - [KUVATAIDE] - [HUVITUKSET]

Kuvataide
Matliisa Jansson-Lehtinen ja Tiina Tuulasvaara-Kaleva

Kaupunkilaisten kuvataideharrastusta virittämään ja taidekokoelmaa kartuttamaan perustettiin 1890-luvun lopulla Tampereen taideyhdistys. Yleisön ja lehdistön kiinnostus taiteita kohtaan lisääntyi taiteilijakunnan kasvun ja näyttelytoiminnan laajentumisen sekä erityisesti Tuomiokirkon maalauksista käydyn kiivaan julkisen keskustelun myötä.

klikkaa klikkaa klikkaa

Vuonna 1908 Tampereen ensimmäinen museo eli Hämeen museo avasi ovensa. Seuraavalla vuosikymmenellä perustettiin Tampereen taiteilijaseura. Kulttuurille suosiollisemmassa ilmapiirissä hämäläistaiteilijoita innoitti maisemamaalauksen lisäksi kotikaupungin ja sille luontaisten tehtaiden kuvaaminen. Vanha viljamakasiini kunnostettiin museokäyttöön vuonna 1931, Tampereen taidemuseo toimii yhä Pyynikintorin kyljessä.

klikkaa klikkaa klikkaa

Perusta Tampereen kulttuurielämälle luotiin maailmansotien välisenä aikana. 1950-luvulla ikkunat aukaistiin Eurooppaan ja ulkomaillakin opiskelleet taiteilijat toivat uusia suuntauksia taiteeseen. Toisen maailmansodan jälkeinen aika suosi monumentaalisia maalauksia julkisiin laitoksiin ja niin vanhainkoteihin, kouluihin ja lastentarhoihin luotiin suuria seinämaalauksia. Nykytaiteen museon perustaminen vuonna 1966 ja Sara Hildénin taidemuseon rakentaminen vuonna 1979 toivat kaupunkiin myös nykytaiteen esittelypaikat.

klikkaa klikkaa

Valokuvausta ei pitkään aikaan määritelty taiteeksi, silti Tampereellekin perustivat jo 1890-luvulla valokuvaukseen niin esteettisesti kuin myös teknisestikin kiinnostuneet herrat Fotografiklubbenin, jonka perinteitä jatkoi 1930-luvulta alkaen Tampereen Kameraseura.
 

taaksepäinKirjallisuus Huvitukseteteenpäin