panoraama:
kynttilänjalka 152kt

panoraama:
alaranta 196kt

panoraama:
mältinranta
raskas 479kt
kevyt 202kt

[VESILIIKENNE] - [RAUTATIET] - [MAANTEILLÄ JA KADUILLA]
[LENTOLIIKENNE] - [POSTI JA PUHELIN] - [LEHDISTÖ] - [RADIO JA TV] - [TIETOTEKNIIKKA]

Maanteillä ja kaduilla
Ilona Koivisto ja Tiina Tuulasvaara-Kaleva

Tampereella risteytyivät vanhat maantiet, jotka kulkivat pohjanmaalta Hämeenlinnaan ja kaukaa idästä Turkuun saakka.Hevoset olivat kauan tärkeitä kaupungin liikennöinnissä, sillä tehtailla ja kauppiailla oli omat kuormastonsa ja varakkaampi väki ja matkustavaiset taittoivat matkaa pika-ajureiden kyydissä. Vielä 1910-luvulla kaupungissa ajoi yli 250 rekisteröityä vossikkaa. Pääosa matkoista kaupungin sisällä tehtiin 1900-luvun puolelle asti jalkapatikassa, oli matka sitten lyhyt tai pitkä.

klikkaa klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu klikkaa

Linja-autoliikenne Tampereelta lähikuntiin aloitettiin 1920-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä matkattiin linja-autoissa jo kaukaisiinkin kaupunkeihin. Kaukoliikenteen ensimmäiset kohteet olivat rautatien ja laivaliikenteen tavoittamattomissa olevilla alueilla. Tampereelle muualta töihin tulevat käyttivät työmatkoihin linja-autojen ohella lähiliikenteen junia. Vuonna 1950 linja-autoliikenne kunnallistettiin, reitit ulottuvat nykyään pitkälle koillisille liitosalueille.

klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu klikkaa

Ylempiin yhteiskuntakerroksiin kuuluvien kulkuvälineenä henkilöauto yleistyi 1900-luvun alussa aiheuttaen vaarallisia tilanteita kaduilla. Tampereen Sanomat kirjoitti vuonna 1908: "Maalaisen hevonen oli ruvennut konevaunun nähtyään peruuttamaan rattaitaan, kääntyen poikki kadun. Automobiilin ohjaaja ei pysäyttänyt konettaan, vaikka näki maalaisen hevosen rimpuilemisen ja tulee hän sen vuoksi asetettavaksi syytteeseen." Varsinainen autoistuminen kiihtyi 1960-luvulla: vuosikymmenen alussa tuhatta asukasta kohden oli 61 autoa, seuraavan vuosikymmenen kynnyksellä jo 180 autoa. Autojen lisääntyminen oli otettava huomioon myös kaupunkisuunnittelussa.

klikkaa, ohessa muistelu klikkaa klikkaa
 

taaksepäinRautatiet Lentoliikenneeteenpäin