[MURRE-ETUSIVU] - [PIIRTEITÄ] - [VANHAA MURRETTA] - [UUTTA MURRETTA] - [PAKINAT] - [TUTKIMUS] - [LINKIT]

TAMPEREEN MURRETTA VUODELTA 1997

Tampereen yliopiston suomen kielen laitos on tallentanut 1970- ja 1990-luvulla eri-ikäisten tamperelaisten puhetta. Tässä kaksi näytettä; murre ei ole niin vanhakantaista kuin 1950- ja 1960-luvun tallenteissa.

65-vuotias tamperelaismies:
Näytteessä on kaksi jaksoa. Haastattelijan repliikit hakasulkeissa.

Kaupunkiajelulla 'miestempyärällä soraj jäläkee'. Kuuntele murretta (a):

a) joo kylä sillon ei ollu, ei ollum meinaam pulaa tosta kunka aika kuluu ei tarvinnuj jääräk kotiot telkkaria katteleen kun ei ollu, [joo] eikä palio ratioitakaa. Meilläkin ensimmäiner ratio vissiin oli kuv vanhemmat pojat meni töihin, soraj jäläkee, neljäkymmentäluvun alussa. Ja samatem polkupyärä tuli varmaan ensimmäinen, velipoika vanhempi osti kans tyäpalakoillaan, että määkis sitten opettelin ajaam miästempyärää siältä välistä, tankon alapualelta.

'Voimisteleen sal´illen nin ku' 1933. vk V. O. Kanninen. Kuuntele murretta (b):

b) soli pelekästään naistej juu meill oli siinäkin ollum monet vuaret oli, koko seuram mutta sitten tässä onko se nyp pari kolme, vuatta nin om menty siihen että kukij jaosto voi itte, jos rahaa löytyy [hehehe]. Se om meinaan kal´l´is homma pistääs sinnet tommoseen, [on] ilmotuksia sittek kunn ei aina tiärä onko sillä sitten nii, kovim pal´io, totta kais sen nyn näkee sivulliset et jokka ny haluaa lähteev voimisteleen sal´illen nin ku se om melekee ilmasta hommaa sitten taas jokka sinnes salillem menee.

61-vuotias tamperelaisnainen:

Kuuntele murretta:

minä kuulemma puhun sitä, puhrasta Tampereem murretta mutta, em nyt tiä onko sekään ny aina niim puhrasta mutta, olen törmännys siihen 'Puhrasta on' sano palopäällikkö pesuhuoneesta 1950-luvulla. tuala, ulkomaammatkoilla ja multa, joskus ihan kiusallisuuteen astikka, kerrankin kolmev viikkoo joskus jo vuasia sitten olin, tua Romaniassa ja semmosessa kylpylässä ja, ja tota, semmonem pariskunta nin, ne tuli aina istuun, ruakapöytään, yhtaikaa ja, se miäs katteli mua aina ja mä olin niinnn vaivaantunuj ja vaivaantunuj ja tota noin, kai ne sen sitte huamas ja rouvva sittes sano että tota noi, kais sää oot se huamannuk kun tutummaks tultii että, että, me aina haetaan sun seuraas ja, ja ukko kattelee sua oikee haavi auki että tota noin, niin mä san että joo, kyllä mää sen oo huamannuj ja mua ov vähä rassanus se. (Nin) se sano että, ku se nauttii niin kun sää puhut tamperetta. Että, se aina sanoo mennääv vaan sen tamperelaiser rouvvav viäree.
 

 

[ETUSIVU] - [PIIRTEITÄ] - [VANHAA MURRETTA] - [UUTTA MURRETTA] - [PAKINAT] - [TUTKIMUS] - [LINKIT]