Pyynikin näkötorni
Vanha näkötorni
Vanha näkötorni (47,6 KB)

Tornin vihkiäiset:

Kun torni vuonna 1923 valmistui jouduttiin sen vihkiäisiä lykkäämään Kuru-laivan onnettomuuden takia. Odotus venähti hivenen aiottua pidemmäksi sillä torni vihittiin käyttöönsä vasta 1980-luvulla.

Vuonna 1918 Pyynikillä sijainneen puisen näkötornin ylin osa romahti alas, ja torni päätettiin purkaa pois. Muutamaa vuotta myöhemmin, Tampereen kaupungin 150-vuotisjuhlallisuuksien lähestyessä, tehtiin päätös uuden tornin rakentamisesta Pyynikin Ilomäelle.

Uuden tornin suunnittelusta vastasi kaupungin arkkitehti Kalho. Tornin yhteyteen hän piirsi myös kahvilan palvelemaan tornilla kävijöitä, sekä tornin taakse asunnon kahvilanpitäjää varten. Tornin kustannukset olivat 1,2 miljoonaa markkaa, ja se tehtiin punaisesta graniitista. Torni valmistui vuonna 1923.

Tornin korkeus, 25 metriä, saattaa tuntua pieneltä, mutta yhdistettynä se Pyynikin harjun korkeuteen on tornista avautuva näkymä huima.

Tornin yhteydessä sijaitsee kahvila, josta saa epäilemättä Suomen parhaat munkit. Kahvilalla on ollut useita pitäjiä, joista nykyisen hallussa kahvila on ollut vuodesta 1987. Alkuperäisen vuokrasopimuksen mukaan kuuluu Näkötornia pitää auki joka päivä auringon noususta auringon laskuun. Aukioloaikojensa puitteissa tämä vaatimus toteutunee nykyäänkin. (Torni ja kahvila avoinna joka ikisenä vuoden päivänä klo. 9 - 20)