Kuuntele muistelma:
"Pupiinat pois"

panoraama:
kynttilänjalka 152kt

panoraama:
commerce 481kt

panoraama:
finlayson museo 1321kt

finlayson 3D

Akseli - Pirkanmaan teollisuushistoria

[KÄSITYÖLÄISET] - [TEOLLISUUS] - [PALVELUT]

Teollisuus
Tiina Tuulasvaara-Kaleva

1800-luvun lopulla tekstiiliteollisuus oli kaupungin tärkein elinkeino. Yli puolet kaupungin työläisistä kävi töissä kolmessa suurimmassa tehtaassa: Finlaysonin ja Lapinniemen puuvillatehtailla ja Pellavatehtaalla. Keinovalon avulla työpäivät pitenivät ensin 12-tuntisiksi ympäri vuoden. Lapsia käytettiin yleisesti tehdastöissä mutta heidän työaikaansa ryhdyttiin rajoittamaan ja vuonna 1918 astui voimaan yleinen 8-tuntinen työpäivä. Tehtaat pitivät huolta vielä pitkälle 1900-luvun puolelle työläistensä perustarpeista: niillä oli omat työläisten asunnot ja asyylit, koulut ja kirjastot, jopa kirkko ja sairaalakin Finlaysonilla. Tampere oli työväestön ja erityisesti työtätekevien naisten kaupunki. Tampereesta tuli Suomen Manchester ja teollisuus toi mukanaan uudenlaisia töitä, verstaista kasvoi pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka työllistivät käsityöläisiä sarjatyöhön.

klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu

klikkaa klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa klikkaa

klikkaa, ohessa muistelu klikkaa klikkaa klikkaa

Kasvavan kaupungin rakennustyömaat houkuttelivat kesäksi tilapäistä väkeä töihin kauempaakin maaseudulta - monet jäivät työttöminä talveksi kaupunkiin. Tamperelaiset lempinimet kertovat kaupungin monista elinkeinoista: "Rieväkylä" leipomoista ja "Suutareiden pääkaupunki" kenkätehtaista.

klikkaa klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu klikkaa klikkaa

klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa

Patruunoiden, mestareiden ja työläisten lisäksi tarvittiin yhä enemmän alempia työnjohtajia ja konttorihenkilökuntaa. Nämä toimihenkilöt tunsivat enemmän yhteenkuuluvaisuutta keskiluokan kanssa, vaikka olivat taloudellisesti lähempänä työläisten elintasoa. Alemman johdon, mestareiden ja työläisten väliset kahnaukset olivat arkipäivää. Kerran määräsi työnjohtaja poistamaan Verkatehtaan ikkunalaudoilta kutojanaisten sinne tuomat kukkaset. Työtä ei saanut häiritä mikään, ei edes viihtyisämpi työympäristö.

klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa klikkaa

1900-luvun alussa Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:n eli Tampellan ensimmäiset veturit sysäsivät liikkeelle laajan konepajatuotannon. Viitisenkymmentä vuotta myöhemmin metalliteollisuus sai toisen suuren sysäyksen sotakorvaustöistä, tamperelaiset paperikoneet valtasivat maailmanmarkkinoita ja jopa paperiteollisuuskin kasvoi vientivetoisena kaupungin tekstiiliteollisuuden ohitse. Tampere säilyi virkeänä teollisuuskaupunkina noin sata vuotta. Jo 1960-luvulla alkoivat kotimarkkinoiden varassa toimivien tekstiilitehtaiden vaikeudet. Tampereen tehtaista vain yksi jatkaa nykyään tuottamalla erikoisosaamista vaativia teknisiä tekstiilejä.

klikkaa klikkaa, ohessa muistelu

taaksepäinKäsityöläiset Palveluteteenpäin