aamulehti:
kuohuva 30-luku

Kuuntele muistelma:
Kultakeräys

Kuuntele muistelma:
Hakkilan kyyditys


[RUOTSIN KUNINKAAN ALAISUUDESSA] - [AUTONOMIAA VENÄJÄN ALAISUUDESSA] - [ITSENÄISYYS]

Itsenäisyys
Tiina Tuulasvaara-Kaleva

Valtiovallan venäläistämispyrkimykset näkyivät myös Tampereella. I maailmansodan alettua kaupunkiin sijoitettiin runsaasti venäläistä sotaväkeä. Sodan loppuvaiheissa Venäjällä puhkesi vallankumous. Suomi itsenäistyi, mutta samalla pitkään jatkuneet erimielisyydet työväenliikkeen ja porvarillisten tahojen välillä johtivat veriseen veljessotaan 1918. Tapahtumat huipentuivat työläiskaupunki Tampereen valtaukseen ja valkoisen puolen voittoon. Suuria alueita kaupungista tuhoutui. Punaisten puolella taistelleet työläiset koottiin Kauppatorille, eli Keskustorille, ja lähetettiin vankileireille. Niissä monet kuolivat nälkään ja sairauksiin.

klikkaa, ohessa muistelu klikkaa, ohessa muistelu klikkaa klikkaa klikkaa, ohessa muistelu

Jälleenrakennustyöt alkoivat heti sodan jälkeen, mutta kansakunnan syvä ja ylittämätön kahtia-jakoisuus säilyi vuosikymmeniä. Äänioikeus tuli kaikille myös kunnallisvaaleissa 1919 ja kaupungin hallintoon tuli sosiaalidemokraattinen enemmistö. Tampereen kunnalliselämässä porvareiden ja sosiaalidemokraattien vallanjaosta päästiin yhteisymmärrykseen, kommunistit sensijaan joutuivat maan alle. Kaupungin tärkeimmät tehtävät olivat sosiaalisten ongelmien järjestämien ja kaupungin alueliitokset. Kunnallinen asuntotuotanto alkoi 1920-luvun alussa ja suuret alueliitokset tehtiin seuraavalla vuosikymmenellä. Äärioikeistolaiset kyyditsivät Tampereen sosialidemokraattinsen kunnallispormestari Hakkilan väkivaltaisesti Lapualle heinäkuussa 1930. Tulehtuneet suhteet oikeiston ja vasemmiston välillä leimahtivat liekkiin myös silloin, kun sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa 1933 oikeistolaiset suojeluskuntalaiset riisuivat sosiaalidemokraattien liput alas katujen varsilta.

klikkaa, ohessa muistelu

Suomen talvi- ja jatkosodat vuosina 1939-1945 synnyttivät massamme asevelihengen. Se mahdollisti vasemmiston ja oikeiston yhteistyön maan sotakorvaus- ja jälleenrakennustöissä. Tamperelainen aseveliakseli oli toimelias 1950-luvulta alkaen. Sosiaalidemokraattisen Erkki Napoleon Lindforssin johdolla kaupungin tärkeimmät tehtävät ja lautakunnat miehitettiin kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien jäsenistöllä. Ominaista aseveliakselille oli mahdollisimman pitkälle viety ennakoiva päätöksenteko. Tampere kasvoi nopeasti, sosiaalihuoltoa ja koulutusta vietiin eteenpäin, aluerakentamista aloiteltiin ja suunnitelmia matkailun kehittämiseksi laadittiin. Omaa Pirkanmaan lääniä Tampere ei yrityksistään huolimatta onnistunut saamaan. 1960- ja 70-lukujen taiteessa vasemmisto nosti kannatustaan ja politikointi ulottui yhteiskunnan joka alueelle. Uusien haasteiden eteen kaupungissa jouduttiin, kun perinteinen elinkeino, teollisuus, ajautui vaikeuksiin 1980- ja 90-luvuilla. Ratkaisua työttömyyteen haettiin koulutuksen ja uudenlaisen yrittäjyyden kautta. Poliittiseen elämään tuli mukaan uusia arvoja kuten luonnon- ja ympäristönsuojelu. Yhden asian liikkeet keräsivät kannustusta puoluepolitiikan ohella. Euroopan Unionin jäsenyyden myötä Suomen paikallisten alueiden merkitys lisääntynee. Pirkanmaan talousalueen keskuksena toimiva Tampere jatkaa kasvuaan.

klikkaa klikkaa klikkaa

taaksepäinAutonomiaa venäjän alaisuudessa Alkuuneteenpäin